Een koekenpan met teflon wordt vaak gekocht voor het gemak omdat eten er namelijk niet of minder snel in aanbrandt. Helaas bevat deze teflonlaag schadelijke stoffen die vrij kunnen komen als de temperatuur te hoog wordt. Er komen dan barstjes in de koekenpan waardoor een gifstof als PFOA vrij kan komen.

Behalve dat een koekenpan keramisch zonder teflon gezonder voor jezelf en je huisgenoten is, is deze pan ook beter voor het milieu. Als bijvoorbeeld een wokpan keramisch op het recyclagepark beland, kunnen er maar beter zo min mogelijk schadelijke stoffen aanwezig zijn, nietwaar? De gezonde pannen, zoals een koekenpan keramisch, zijn er in behoorlijk wat soorten, maten en materialen. Waar je op moet letten? Dat lees je in dit artikel!

Een koekenpan keramisch zonder antiaanbaklaag
Ga je voor een koekenpan keramisch zonder antiaanbaklaag kun je kiezen voor RVS pannen of gietijzeren pannen. RVS pannen worden ook vaak in de horeca gebruikt. Een wokpan keramisch behoudt het gemak van een antiaanbaklaag en is toch een duurzamere keuze omdat teflon ontbreekt. Een wokpan keramisch is gemaakt van aluminium omdat dat licht materiaal is, maar het kan evenzeer gietijzer zijn dat bedekt is met een keramische laag.

Het juiste formaat van een nieuwe wokpan keramisch
Het is belangrijk rekening te houden met het formaat van jouw nieuwe koekenpan keramisch, van welk materiaal de pan gemaakt is, het budget en op welk vuur je de pan wilt gebruiken. Ben je een kok die graag varieert? Zorg dan dat je zowel grotere als kleinere pannen in huis hebt. En check of het formaat van de koekenpan keramisch overeen komt met de grootte van jouw fornuis.

Is de pan namelijk te groot voor het vuur of het pitje dan zal het lang duren voordat je gerecht klaar is. Is je wokpan keramisch te klein? Dan verspil je kostbare energie. Zeker in tijden waar de energieprijzen de pan uit rijzen, kun je maar kiezen voor het juiste formaat. Een koekenpan keramisch vind je tussen de 20 en 32 cm waarbij deze van 24 en 28 cm het vaakst worden aangeschaft.

Verschillende materialen
Een koekenpan keramisch kan uit verschillende materialen bestaan zoals staal, aluminium, RVS en gietijzer. Een wokpan keramisch van aluminium is lichter en daardoor makkelijker te hanteren. De meeste koekenpannen met een antiaanbaklaag zijn gemaakt van aluminium met daarover een laagje die het aanbakken voorkomt.

Een wokpan keramisch van gietijzer is oerdegelijk en zal de rest van je leven meegaan. De pan kan tegen hoge temperaturen en houdt warmte lang vast. Alleen maar voordelen? Nee, een koekenpan keramisch is erg zwaar en de aanschaf vereist een groter budget.

Een andere duurzamere variant is RVS. Een wokpan keramisch van RVS heb je voor jaren. Doordat het magnetisch materiaal is, zijn deze pannen ook geschikt voor inductie. In tegenstelling tot een koekenpan van aluminium, duurt het bij de RVS koekenpan langer voordat deze warm genoeg is om te bakken.

En nu… aan de kook!